Veel homeopaten werken met een softwareprogramma om klachten op te zoeken. Je typt een klacht in als hoofdpijn en dan komen er middelen in beeld welke ooit genezend hebben gewerkt. Als een middel niet genezend is geweest in de rubriek hoofdpijn, krijg ik het ook niet te zien in mijn scherm. Bij veel voorkomende klachten zoals hoofdpijn staan een hoop middelen. Om tussen de bomen het bos nog te zien koppelen wij modaliteiten aan klachten. Dat wil zeggen dat wij dieper in gaan op de hoofdpijn. Waar zit de pijn precies? Wat is het voor een pijn? Kloppend, stekend of ..? Zomaar een paar vragen die gesteld kunnen worden om hoofdpijn te differentiëren. Uiteindelijk kom je dan bij een middel terecht wat past bij iemands hoofdpijn.

Eigenlijk zijn wij een soort Sherlock Holmes, op zoek naar het passende natuurlijke medicijn. Meestal zijn wij aan het analyseren en differentiëren om zo tot het juiste middel te komen, maar niet altijd. Ieder consult gaat weer anders en soms is een luisterend oor of diepgaand gesprek nodig om iemands gevoel te uitten. Ons gevoel wordt namelijk omgezet door ons zenuwstelsel (hersenen) en vertaald in woorden. ‘ik kan niet op de juiste woorden komen’ hoor ik weleens in de praktijk, mooi denk ik dan, dan zitten we op de goede weg want ons gevoel is een belangrijke informatiebron om tot de kern te komen van iemands ‘probleem’.

In de homeopathie schrijven wij niet alleen een middel voor op hoofdpijn, maar ook op achterliggende redenen als: ongesteldheid of door zonneschijn. Zelfs als iemand zegt dat de hoofdpijn alleen in het weekend is en vaak begint rond vijf uur ‘s middags, kan ik dit opzoeken in mijn computer. Zo past er een homeopatisch middel bij iedereen, ook bij jou!