Tijdens het schrijven van dit artikel besef ik hoe ver de mensen van zichzelf – of de werkelijkheid – af staan. Ik kijk geen nieuws, nooit gedaan trouwens en als nuchtere Hollander lijkt het wel alsof ik op een andere planeet ben beland. Ik voel mij juist energiek en ervaar geen angst of dreiging ondanks dat de COVID-19 maatregelen mij ook raken. Want hoe hoopgevend is het om in te zien dat er voor alles wat in jou/mijn natuur ooit is misgegaan, dat daar ook vanuit de natuur een remedie voor is, genaamd: natuurgeneeskunde.

In februari voelde mijn moeder zich niet lekker. Al vrij snel lag ze de hele dag in bed met hoge koorts. Zou het een griep zijn? Voor de grap heb ik toen weleens gezegd: ‘we gaan niet het loodje leggen he ma’ maar zij liet op die momenten geen mild ziektebeeld zien. Omdat ik haar goed ken werd het moment van voorschrijven ook een gevoelskwestie, dit zal ik uitleggen: de eerste keer dat ik haar een middel gaf lag ze bijna een week in bed met koorts. Ze at vrijwel niets en kon amper praten, zo weinig energie was er. Toen zei ze plots ‘het gaat niet goed hoor’, maar door de uitspraak en het woord ‘hoor’ als laatste wist ik dat dit nog steeds ‘mijn moeder’ was die sprak ofwel geen nood aan de man maar was het wel het juiste moment om een middel te geven. In de homeopathie schrijven we voor op symptomen en niet op ‘medische termen’, waardoor je heel precies kunt werken. Het voorschrift baseer ik op haar:

  • lichaam (hoge koorts en extreem moeheid)
  • psychische toestand (licht geïrriteerd)
  • bijkomende symptomen (hoest en slijmophoping).

Een paar minuten na inname zei ze ‘ik voel me beter’. De hoest nam af en ze kreeg eetlust wat fantastisch was omdat ze dan ook vitamine-C en zink kon innemen na een kopje kippensoep.

Een aantal dagen later kreeg mijn moeder wisselkoortsen (de ene dag verhoging en de dag erna over de 40 graden) samen met een hoorbare, benauwde ademhaling. Dat was het moment waarop mijn moeder zei: Ik heb toch geen Corona? Niet op de hoogte van de Corona-crisis want ik volg geen media – zeg ik: ma, terminologie is niet beslissend op wat ik jou ga geven, ik schrijf een middel voor op wat JIJ mij laat zien. Want ook op dit beeld past een homeopathisch middel en weer ging het stukken beter direct na inname. De hoest en benauwdheid namen snel af en na nog een week uitzieken met af en toe verhoging was ze er weer, of toch niet? Ze was béter dan voor haar ziekbed want dat doet een koortsziekte, het reinigt ons. Een periode van koorts kun je ook zien als een proces om te ontgiften zodat je er weer jaren tegenaan kunt.